martedì 14 luglio 2009

un dolce risveglio...




Per il nosto dolce risveglio ci ho pensato sin da ieri pomeriggio.
Avevo visto la ricetta di Bibi per la pasta frolla nella sua ricetta della "Torta della nonna" nel forum "Cucina in simpatia" e ho deciso di provare a prepararla in versione Gluten-Free usando la mia crema di pere e usando una pera che avevo nel cestino di frutta.
Questa frolla e di un gusto indiscrivibbile! Complimentissimi Bibi!





La versione Gluten-free

frolla:
250 g mix C "Schàr"
50 g amido di mais
150 g di margarina vegetale
120 g zucchero di canna integrale
1 uovo
1 pizzico di sale
1 cucchiaino di lievito per dolci gf (easyglut)

ripieno:
330 g pear curd
1 cucchiai di yogurt di soia bianco consentito
1 pera grande non troppo matura
una bella manciata di mandorle macinate finemente

Ho fatto tutto come indicato nella ricetta di Bibi. Ho fatto la frolla, la ho lasciata il giusto tempo di riposo nel frigo. Poi la ho divisa in due parti: una piu grande dell'altra. La piu grande l'ho stessa tra due strati di carta da forno infarinati leggermente con amido di mais. L'altra l'ho remessa in frigo. Ho cotto 15 min la frolla stesa e riempita con legumi nel forno preriscaldato a 190°C.
Nel frattempo, ho sbucciato la pera e l'ho tagliata a fette sottili, cosi non c'era bisogno di cuocerla prima. Ho spruzzato con poco succo di limone per mantenere il colore pulito della frutta.
In una ciotola ho unito il "pear curd" con lo yogurt. Non ho aggiunto zucchero perche la crema di pere e gia abbastanza dolce per i miei gusti, ma chi vuole puo aggiungere dello zucchero a velo consentito dal prontuario AIC.
Una volta cotta la frolla stesa, ho eliminato i legumi, ho spolverato il fondo con mandorle macinate, poi ho coperto con le fette di pera, ho coperto tutto con la crema "pear curd" ed infine ho dato un ultima spolverata abbondante di mandorle macinate. Ho steso il secondo strato di frolla e ho coperto la crostata. L'ho buccherelata leggermente con uno stizzicadente. Ho spalmato leggermente con panna liquida di soia (Soyatoo) e ho cotto di nuovo fino a che era pronta. Non ho guardato l'orologo. Ormai, faccio all'occhio, fino a che sia bella dorata. Lasciate raffreddare completamente prima di servire.




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I saw the recipe for this pie pastry in the cooking forum "Cooking with simpathy" in the Bibi's recipe for her "Granny's pie" and I decided to try to bake it in our gluten-free version for having a sweet delicious breakfast this morning. I have to say, this is the best ever pie pastry recipe I have tried. It's just immpossible to describe its terrific taste. Just delicious. Thank you a lot for sharing this recipe with us Bibi, thanks a lot!

This is my
gluten-free version of Bibi's recipe:

pie shell:
250 g gluten free flour, such as mix C "Schàr"
50 g cornstarch
150 g vegetable margarine
120 g brown sugar
1 egg
1 pinch of salt
1 tsp gf baking powder, such as easyglut

filling:
1 fresh large pear
330 g pear curd
2 tbsp soy plain yogurt
finely ground toasted almonds

I did everything as Bibi say in her recipe.
In a large bowl combine the flour with the cornstarch, the baking powder and the salt. Add the vegetable margarine and work with your fingers to combine until mixture is crumbly. Make a well in the center. Break in the egg and lightly beat it with a fork. Add the sugar and stir all lightly. The, very fast with your hands knead it to unite, roll dough onto a working surface and as fast as it's possible for you knead it until it's united into a ball. Cover with a plastic wrap and pour into the refrigerator. Chill at least 1 hour.
Past that time, take the pie pastry from the refrigerator and remove the plastic wrap. Cut dough into two pieces (one bigger than the other). Cover the smaller piece with a plastic wrap and return in the refrigarator. Pour the bigger piece of dough between two pieces of a baking paper and roll into a 1/2 inch thin crust. Trasfer into a pie baking pie. Do not remove any piece of baking paper. Fill with raw legums (beans, lentils....) and pour into a preheated oven at 375°F. Bake about 15-20 minutes.
Meanwhile, peel the pear and slice it into a thin juliene, squeeze some fresh lemon juice ove the pear to prevent of browning.
In a large mixing bowl whisk together the pear curd with the plain yogurt. I didn't add any sugar because the pear curd is sweet enough to my taste, but if you like you can add some dusting sugar in the cream.
Once the pie shell is ready, remove from the oven. Do not turn off the heat. Remove the legums with the up baking paper. Sprinkle very well the bottom with ground almonds. Arrange the pear slices over the bottom of the shell. Cover all with the pear curd cream. Sprinkle again with ground almonds. Take the remaining piece of pie pastry from the refrigerator. Remove the plastic wrap. Place it between two pieces of baking paper and roll it into a 1/2 inch thin crust. Cover the pie with it. Make some holes with a toothpick, brush lightly with soy heavy cream or soy milk. Pour in the oven and bake until well browned and crispy, about 15-20 more minutes.
Remove from the oven.
Allow to cool completely. It's perfect to made the evening before and be served for breakfast the next morning.







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