France
Poule au Pot
L'inverno scorso ogni mattina mentre mi bevevo il cafe guardavo sul "Rai sat Gambero Rosso" una super serie "Two Fat Ladies". Forse la avete visto anche voi o avete i libri che queste due donne hanno publicato. Mi piacevano tanto perche erano molto divertenti e carine. Giravano il mondo per cucinare per diverse occasioni. Una volta hanno fatto il piatto frencese "Poule au Pot" e mi era piaciuto molto. La ricetta originale prevede un pollo intero, ma io e mio marito da soli non siamo capaci di mangiare tanto e ho sostituito con fettine di petto di pollo.
Posto la ricetta su come la ho preparata io che e quasi la stessa della originale.
Poule au Pot
per due:
4 fette di petto di pollo
2 carote piccole o una grande
1 media cipolla bianca
2 fette di pane gf
1 tazza di latte (ho usato quello alla soia)
1 uovo
sale
pepe nero
noce moscata
prezzemolo fresco
1 foglio di alloro
2 fette di prosciutto cotto
1 gambo di sedano
2-3 cucchiai di farina di riso
1/2 tazza di vino bianco
1/2 tazza di acqua
1 cucchiaino di burro (con o senza lattosio)
2 cucchiai olio evo o di oliva
Mettete a mollo il pane nell'latte. Pulite ed affettate la cipolla, sbuciate la carota ed affettatela a rondelle. tagliate a rondele anche il sedano.
Mettete ogni fetta di pollo in un sacetto di plastica e appiattitela con il batticarne.
Mettete sul fondo di un tegamino il burro e sioglietelo a fiamma bassa. Strizzate il pane e aggiungetelo al burro, rompete dentro l'uovo e mescollate con un cucchiaio di legno, aggiungete sale e noce moscata e un cucchiaio del latte. Mescolate fino a che l'uovo e ben cotto. Allontanate dal fuoco.
Coprite il fondo di un piatto largo con la farina di riso. Mettete sopra una fetta di pollo appiattita. Spolverate di sale pepe. Copritela con una fetta di prosiutto, poi con metà del composto di uovo e pane. Coprite tutto con una seconda fetta di pollo. Legatele bene su tutta la lungezza con filo da cucina senza stringere troppo. Cospargete la fetta di pollo di sopra con sale e pepe e arrotolate tutto per bene nella farina. Ripettete la stessa procedura con le altre due fettine di pollo.
In un altro tegame largo mettete l'olio, aggiungete la carota, la cipolla ed il sedano. Mettete su fuoco dolce. Cuocete per qualche minuto poi aggiungete i rotolini di pollo precedentemente preparati. Soffriggete per circa 1 minuto, poi girateli dall'altra parte. A questo punto aggiungete la foglia di alloro, il vino e l'acqua. Salate. Coprite il tegame e cuocete a fiamma bassa fino a che il liquido si e ridotto a metà. Non ho calcollato il tempo, perche facevo altre cose, ho fatto all'occhio. Aggiungete il prezzemolo finemente trittato e cuocete fino a che il liquido e quasi evaporato. Ogni tanto durante la cottura girate i rotolini di pollo dall'altra parte. Servite i rotolini di pollo con il contorno di carote, cipolla e sedano.
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Have you ever seen the tv show "Two Fat Ladies"?
Last winter I was watching it every morning while I was tasting my morning coffee. I liked them very much because they were fun and I liked the meals they were preparing every time. Once, I don't remember where exactly they were, the Two Ladies prepared this traditional french meal "Poule au Pot".
It was Henri IV, the Protestant ruler from Béarne in the Pyrenées of the Southwest, major figure of the War of the Religions and unfortunately later murdered by Catherine de Medici (a devout Catholic), who said,"every Frenchman should eat Poule au Pot on Sunday". This is a classic of French home-cooking, to be enjoyed with fresh mushrooms in the fall, and dried in the late winter. Warming and nourishing, it is both magnificent and relatively simple to prepare.
Traditionally, this is a dish made with an old chicken who is no longer useful for laying eggs. As such, it would be cooked for a long time, nearly all day, to render the tough old bird tender. But, as most of us are going to go out and buy a chicken raised for eating... we will limit the cooking time to that needed by a young bird.
The original recipe calls for one whole chicken, but me and my husband are not able to eat so much, so I substitute it with a simple chicken breasts.
Here is what I did:
Poule au Pot
ingredients for two servings:
4 bonless chicken breasts
2 small or 1 large carrot
1 medium size white onion
2 slices of white bread (gluten-free)
1 cup milk (soy or rice)
1 egg
salt
black paper
a dust of ground nutmeg
1 tbsp fresh parsley, finely chopped
1 fresh bay leaf
2 slices of cooked ham
1 stick of fresh celery
2-3 tbsp rice flour
1/2 cup white wine
1/2 cup water
1 tsp butter (diary-free)
2 tbsp olive or corn oil
Put the bread slices into a bowl and add the milk, cover and set aside. Clean the onion and slice it into a thin juliene. Peel the carrot and slice it into rounds. Do the same with the celery.
Pour each chicken breast slice into a plastic bag and flat well with the meat mallet.
Put the butter on the bottom of a small saucepan and pour over low heat. When the butter is dissolved squeeze the bread slices from the milk and chop them into the saucepan, add 1 tbsp from the milk and stir. Break the egg into the saucepan and stir with a wooden spoon. Add a pinch of salt and a dust of a ground nutmeg. Cook stirring continuously until the egg is hard. Remove from the heat.
Cover the bottom of a large plate with the rice flour. Put on it one chicken slice. Sprinkle lightly with salt and black paper. Cover with one cooked ham slice. Cover with half of the egg-bread mixture. Close well with another chicken breast slice. Firm the ends with a wooden sticks. Sprinkle the top with salt and black paper and roll everything carefully into the rice flour. Repeat the same procedure with the other two chicken breast slices.
Fill the bottom of a large saucepan with the olive or corn oil and pour over medium high heat. Add the onion, the carrot and the celery. Cook, stirring occasionally until the onion is soft. At this point add the chicken rolls into the saucepan and cook about one more minute, turn the rolls on the other side and add the bay leaf, the wine and the water, salt and black paper. Reduce the heat at low, cover and cook until the liquid is reduced in half, about 10 minutes. Add the fresh parsley and cover again. Cook about 10 more minutes or until the liquid is almost evaporated. Serve the chicken rolls with the mixture of carrot, onion and celery.
The original Poule au Pot recipe wants that the whole chicken is filled with the bread-egg-chopped ham mixture, this is what the two fat ladies did, and then cooked into a deep heavy saucepan with the whole onion, whole carrot and whole celery, bay leaf, salt and paper.
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