giovedì 16 luglio 2009

another gluten-free cake....

Un'altro capolavoro Gluten-free da "Cucina in simpatia"! Originalmente postato dalla maestra Olga "Cake di pere e yogurt" Una vera bontà, un cake soffice e delicatissimo! Ho portato piccole modifiche ed ecco cosa ho sfornato ^-^



Cake alla pera e yogurt
(modificato)

ingredienti:
200 g farina gf (ho usato mix B "Schàr")
1 pera non troppo matura, sbucciata
3 uova
70 g zucchero integrale di canna
125 g yogurt "Yofu Bianco"
5 C olio leggero di mais
2 1/2 c lievito per dolci gf: easyglut

Accendete il forno a 170°C. Imburrate o oleate uno stampo per pane a cassetta (il vosto conosciuto stampo per plumcake).
Ecco le modifiche che ho fatto io. Visto che a me quando devo montare gli albumi a neve mi vengono i brividi, ho deciso di non rischiare a smontare tutto per poi buttarlo. Ho semplicemente tagliato la pera e poi ho frullato nel robot da cucina. Ho aggiunto le uova, poi gradualmente lo zucchero, l'olio ed infine lo yogurt. Ho fatto montare tutto fino a che non risultava una bella crema densa.
In una ciottola ho setacciato la farina con il lievito. Ho fatto un bucco in mezzo ed ho aggiunto la crema ottenuta prima. Ho mescolato bene con il cucchiaio di legno fino a che tutti gli grumi erano scomparsi. Ho trasferito nello stampo ed ho infornato per circa 50-55 minuti, priegando tutto il tempo nella mia testa di non dover buttare tutto alla fine.
Risultato: Buttare!!!! Mai!!!! Ho sfornato un "cuscino" di una sofficità indiscrivibbile!!!! Il gusto della pera si sentiva senza dover masticare dei pezzettini. A dire il vero, a me piace sentire dei pezzettini di frutta nei dolci ma... al mio intestino no! Ogni volta riffiuta di digerirli quindi devo sempre frullare ed incorporare nel impasto.





Another gluten-free delicious cake originally posted by the master in the gluten-free cooking Olga in the forum "Cooking with a simpathy". Here you can find her original recipe for "Pear Yogurt Cake", which I had to change a little because of my digest problems, hoping all the time that it won't be neccessary to throw away everything at the end. As a result: I took away from the oven an amazing, softly and delicious cake with a delicate pear taste. My husband couldn't stop to take more and more and to soak it in his "caffe-latte" yesterday as a breakfast.
Here is the recipe with the modifications I had to make:

Pear Yogurt Cake
(gluten-free)

ingredients:
200 g gluten-free flour (I used my favorite mix B "dr.Schàr")
1 fresh pear, not too ripe
3 eggs
70 g whole wheat cane sugar (you can use your favorite white sugar too)
125 g plan soy yogurt (or your favorite yogurt)
5 tbsp corn or canola oil
2-1/2 tsp baking powder (gf:easyglut)

Turn on the oven to 350°F. Grease well a loaf baking pan, set aside.
Peel and chop the pear, then pour it into the food processor and reduce into puree consistency. Transfer into blender, add the eggs and blend to combine, gradually add the sugar, while constantly beating. Add the oil and at last the yogurt. Blend all until its fluffy and well combined. It will look like a pear smoothie.
In a large mixing bowl sift together the flour with the baking powder. Make a well in the center, stir in the pear smoothie. Stir with a wooden spoon until batter is well combined and there are no more lumps.
Spoon batter in the prepared baking pan. Bake about 50-55 minutes.
Remove from the oven and allow to cool lightly on a wire rack. Turn the pear loaf onto a serving plate, sprinkle with some dusting sugar if you like, slice and serve with a cup of coffee or warm tea.
There are no words which can describe the amazing and delicate taste of this cake.


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