martedì 14 aprile 2009

Almond sweet "saltinboca"




Di solito, per tradizione si sa, la festa e il pranzo sono sempre a casa nostra. Questo anno però, visto la difficoltà di mia suocera di muoversi (per la sua età) la decisione e stata di festeggiare la Pasqua a casa di mia cognata.come sempre da me si aspettavano i dolci. Invece di fare una grande torta, questo anno ho deciso di portare dei vassoi di piccola pasticeria, visto che ci sarebbero stati un bel po di bambini alla festa. E si sa, i bambini, una volta che cominciano a correre di qua e di la, dificilmente si possono fermare. Mi sembrava meglio portare dei dolcetti, tipo "salti in bocca", cosi che possono mangiarli mentre giocano, senza spalmare creme da per tutto nella casa.
Dopo aver pensato per gli altri, ho preparato in fine un dolcetto che avrei potuto gustare anche io (l'unica intollerante della famiglia). Ho preso la ricetta dal giornale "Piu Dolci", che in ogni numero ha sempre una ricetta per i celiaci.


Tortine Rosita
(naturalmente senza glutine)

ingredienti:
250 g mandorle
250 g zucchero (ho usato di canna)
4 uova
2 cucchiai d'acqua calda
50 g amido di mais
1 cucchiaino di lievito per dolci
1 pizzicho di sale

per decorare:
200 g panna montata (lactose free: soyatoo)
fragole
zucchero a velo (consentito)

Io ho fatto tutto la mattina a casa. Prima ho bollito le mandorle per circa 10 minuti, poi le ho sbucciate, le ho tostate a 160°C, ed in fine le ho macinate nel robot da cucina per ottenere la farina di mandorle.
Ho unito poi nel robot da cucina lo zucchero con i tuorli e 2 cucchiai d'acqua calda, ho acceso a velocita massima, sbattendoli fino a che sono diventati una crema densa e gonfia. Con il motore ancora acceso, ho aggiunto la farina di mandorle e ho continuato a sbattere fino a che tutto era ben amalgamato, ho setaciato l'amido di mais insime con il lievito e li ho aggiunti al composto.
In un altra ciotola ho sbattuto gli albumi a neve ferma con un pizzicho di sale e li ho incorporati al composto delicatamente per non smontarlo.
Ho acceso il forno a 170°C. Ho coperto una teglia quadrata di 20x20 cm con carta da forno. Ho trasferito dentro il composto e ho infornato. Nel giornale cera scritto per 30 minuti, ma io ho dovuto lasciare dentro altri 10 minuti, perche mi sembrava poco cotto, quando ho fatto prova stecchino.
Ho sfornato, ho subito tolto il dolce dalla teglia e la ho lasciata su una grattela per farla raffreddare in fretta. Ho montato la panna ferma con lo zucchero a velo e la ho lasciata in frigorifero mentre aspettavo che il dolce si raffredda completamente. Poi ho lavato le fragole (ci vogliono pocche fragole, non le ho contate, perche facevo in fretta, ma erano meno di una vaschetta) e le ho tagliate in piccoli pezzettini.
Una volta freddo il dolce, ho tagliato in diagonale, poi orizontale per ottenere dei piccoli quadrattini. Ho decorato con la panna ed in fine con pezzettini di fragole.





Each holly day, as a tradition, we celebrate in our home and usually I'm the one that prepare the celebrating lunch. This year, we decided to change this tradition, because of my mother in low's problems to walk and to move. She's not ill, she's just a very old woman. After speaking with my sister in low, we took the decision that she'll cook the lunch and I'll bring the dessert. First I thought to bake one whole big celebrating Easter Cake, but then I changed my mind. I tought, that with all those children which will be on the party, it will be a big mess for the house keeper if I bring a cake full of cream and chocolate. Immagine what happens when a child eats a chocolate: there is a cream everywhere! On its mouth, on its face, on the table, on the chare... Even if you loose it somewhere in the house, after it eat a cake, you can stay calm because it's very easy to find it, just by following the chocolate footsteps and hands on the walls. That's what happens when one child eats a cake. Now, immagine what would happen with nine children. Yes, nine are the children in our entire family. And the picture that came in my mind, scared me to death! I felt sorry for my sister in low and her house, so I decided: this year I'll prepare a different and small "saltinbocca" sweets which will be easy for the children to taste while playing and running here and there without creating too much mess.
After I thought and baked a different tarts and sweets for the others, I finely remembered about myself: The only coeliac and lactose intolerant in the family. I had to prepare something good and sweet for me too.
I took the idea for these delicious small almond squares from the food magazine "More Desserts", where usually is one naturaly gluten-free dessert published as a last recipe.

Rosita almond squares
(naturaly gluten-free)

ingredients:
250 g almonds
250 sugar (I used a light brown sugar)
4 eggs, separated
2 tbsp warm water
50 g cornstarch
1 tsp baking powder
1 dush of salt
200 ml whipping cream, whipped with 2 tbsp extra fine sugar
3-4 fresh large strawberries, chopped

Fill a deep and heavy saucepan with water and pour it over a high heat. When it starts to boil, add the almonds, cover and cook about 10-15 minutes. After that time, dry the almonds into a collander and allow to cool about 5 minutes. This operation will help you to remove their brown peel. Just squeeze the almond with your fingers and it will come out easy from the peel.
Preheat oven to 325°F. Line a large square baking pan with a baking paper. Pour in the peeled and still wet almonds. Toast them in the preheated oven about 15 minutes. Remove from the oven and allow to cool about 3-4 minutes. Transfer into the food processor and process on high heat until the almonds turns into a flour consistency (almond meal)
Bring the oven heat to 350°F. Line a 20x20 cm squares baking pan with a baking paper. Beat the egg whites with a dush of salt (about 1/4 tsp) until stiff. Put in the refrigerator to keep them hard.
Beat the egg yolks with the sugar and 2tbsp warm water until fluffy. Add the almond meal and continue to beat. Sift the cornstarch with the baking powder and gradualy add it into the egg yolk mixture while constantly stirring. Take the egg whites from the refrigeratore and gently fold into the mixture. Stir with a wooden spoon. Transfer batter into the prepared baking pan. Bake about 30-35 minutes in the preheated oven. Once, the cake is ready and the top is lightly crispy, remove from the oven, imediately remove from the pan and allow to cool completely on a wire rack.
Cut into small squares. Arrange them into a large serving plate. Decorate the top of each square with a whipped whipping cream and some strawberry piece. Keep in the refrigerator until serving time.






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